vrijdag 1 juli 2011

Budgetbakken; Italiaans brood x3!

Wij houden hier thuis van lekker en veel eten. Maar soms is het fijn een beetje op de prijs te letten. En daarom zijn wij een aantal jaar geleden aan het bakken geslagen. Een ware keukenprinses zal ik waarschijnlijk nooit worden, maar 1 ding is zeker; een stuk goedkoper is het wel!

Voor in het weekend vinden wij het fijn om wat luxer brood te eten. Niks geen broodtrommeltjes voor op school of op het werk, maar gewoon met zijn allen aan tafel. En wat is er dan lekkerder dan de geur van versgebakken brood door je hele huis?! Doen dus!! Ik heb geen broodbakmachine en bak alles gewoon in de oven. Dit recept heb ik ooit op het internet gevonden en het was hier thuis gelijk een groot succes. Het is geen moeilijk recept om te doen en je krijgt er wel drie broden van (die je overigens gewoon kunt invriezen, ontdooien op lage temp. in de oven)! Altijd goed als je een picknick gaat organiseren met vrienden/kennissen of je wordt uitgenodigd...neem dit brood mee....wat lekkere kaasjes of je eigengemaakte kruidenboter...en fles rosé en succes gegarandeerd!!

Ingredienten


750 ml warm water (45°C)
1 theelepel kristalsuiker
1 eetlepel droog bakkersgist
800 gr bloem
1 eetlepel zout

Suiker, gist en warm water in een grote kom vermengen en gist laten activeren. Daarna iets meer dan de 1/2 van de bloem door het gistmengsel roeren en tot een glad deeg kneden. Vervolgens afdekken en 15 minuten laten staan.

Na de “wachtpauze” kneed je zout door het deeg en voldoende van de resterende bloem om een stevig deeg te maken. Kneed dit zacht en glad. Vet dan een kom met olie in, wentel het deeg erdoor en tot verdubbeld volume laten rijzen (ik zet de kom in de oven met het lampje aan, de perfecte temperatuur om deeg te laten rijzen).

Als het deegvolume is verdubbeld mag je het deeg neerslaan (dit vind ik altijd het leukst om te doen…flink meppen en gooien van het deeg op het aanrecht). Vorm het deeg tot 3 dikke broden. Vet de bakplaten in en bestrooi de platen met griesmeel. De broden op de bakplaten leggen, met een theedoek afdekken en laten rijzen.

Eenmaal gerezen met een verstuiver water over de broden spuiten en in de voorverwarmde oven (230°C/gasstand 8) schuiven. Tijdens het bakken een paar keer met water bespuiten en omdraaien. De broden zijn gaar als ze goudbruin zijn en hol klinken als je tegen de onderkant klopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten